PARTI ISLAM SEMALAYSIA

PARTI ISLAM SEMALAYSIA
PAS KAWASAN LENGGONG

Jumaat, 16 September 2011

UMNO PATUT MOHON MAAF
Oleh Khairul Azman Sakri.

LENGGONG: Ada parti politik di tanahair yang sepatutnya memohon maaf kepada Veteran-Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Khas (SC), Polis Khas Wanita (WSC), Pengawal Keselamatan Kampung (HG) dan semua golongan yang dipaksa terlibat dengan menjaga keamaan negara ketika berada di bawah kuasa Penjajah Inggeris semasa darurat.
Pegawai Media PAS kawasan, Mohd Syamil Azhar, berkata parti politik berkenaan sepatutnya memohon maaf kerana telah mengakibatkan penderitaan banyak pihak disebabkan oleh persekongkolan mereka dengan Penjajah Inggeris untuk menerima kemerdekaan berdasarkan acuan kuasa kolonial.
Beliau berkata,
M S Ibrahim Al-Malbar · Pengulas Tertinggi · Gopeng
Dalam catatan sejarah parti politik terawal ditubuhkan ialah Parti Komunis Malaya (PKM) pada 30.4.1930 dengan matlamatnya untuk menjatuhkan sistem kolonialisme. Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuhkan tidak lama selepas itu yang berusaha untuk membangkitkan kesedaran kemerdekaan dikalangan orang melayu dan anti British, antara pimpinannya ialah Dr Burhanuddin Al-Helmi, Ibrahim Hj Yaakub, Ishak Hj Mohamad dan Ahmad Boestamam. Pada 17.10.1945 ditubuhkan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk meneruskan perjuangan kemerdekaan tanah melayu dengan slogannya MERDEKA, hanya pada 1946 Datuk Onn dan pengikutnya yang terdiri dari golongan atasan dan pertengahan melayu menubuhkan UMNO, slogan umno ialah HIDUP MELAYU dan merupakan pro-penjajah, umno memperkecilkan perjuangan PKMM dengan ungkapan "....membuat sebatang jarum pun tak pandai...Lihat seterusnya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan