PARTI ISLAM SEMALAYSIA

PARTI ISLAM SEMALAYSIA
PAS KAWASAN LENGGONG

Isnin, 30 Julai 2012

Bekas pegawai kanan Kementerian Pertanian masuk PAS



10 Ramadhan 1433H. [MOD] -

SEREMBAN: PAS Negeri Sembilan menerima suntikan semangat baru apabila bekas pegawai kanan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Mustapah Mohd Omar menyertai PAS secara rasmi kelmarin.

(Mustapah menyerahkan borang permohonan menjadi ahli PAS kepada Mohamad Sabu)

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah Jabatan Kawal Selia Air Selangor; Penolong Pegawai Daerah Port Dickson dan Penolong Pegawai Daerah Seremban.

Mustapah bersara pada tahun lepas.

Mustapah menyerahkan borang ahli PAS kepada Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu di majlis berbuka puasa anjuran PAS Seremban di PASTI Wildan, Ampangan, Seremban.

Turut menerima penyertaan Mustapah ke dalam PAS ialah Yang DiPertua PAS Seremban, MK Ibrahim Abdul Rahman dan Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri Sembilan, Mohamad Hassan Tamby.

Lebih mudah jumpa Nizar daripada Zambry



10 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Terkilan dengan Pejabat Menteri Besar Perak kerana telah beberapa kali cuba mendapatkan pengesahan temu janji dengan Menteri Besar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir melalui pembantu peribadi Menteri Besar (PA) tetapi selalu sahaja tidak kesampaian niat untuk menyampaikan masalah rakyat seperti saya.

Ini kerana jawapannya adalah MB tidak ada atau MB ada urusan penting di luar walaupun cuba setiap hari Isnin di dalam berberapa bulan ini untuk mendapatkan pengesahan temu janji untuk rakyat pada setiap hari Selasa yang dikhaskan bagi rakyat bertemu janji itu.

Dalam hal sebegini saya terkenangkan betapa mudahnya membuat temu janji dengan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin sebelum ini di mana kadang kala kita tidak bersusah payah membuat temu janji cukup sekadar menanti beliau di pejabatnya tepat pada pukul 8.00 pagi sudah memadai dan dilayan dengan baik.

Beliau adalah contoh yang terbaik untuk mata rakyat Negeri Perak bukan sahaja sikapnya yang suka merendah diri tetapi menghormati tetamu terlebih lagi orang kampung yang datang untuk sesuatu hal atau hajat dan selalunya hajat kita tidak pulang dengan tangan kosong.

Sebagai pemimpin tunjukkanlah contoh yang mampu menarik hati rakyat tidak kira status atau kedudukan seseorang itu kerana jangan lupa kedudukan para pemimpin juga akan ditentukan oluh rakyat atau lebih tepat lagi orang kampung seperti kami ini.

Jangan hanya bertopeng apabila ada media baru tunjuk lagak baik dan prihatin agar nampak terserlah tetapi nilaiannya rakyat sendiri akan tahu dan akan terjemah di dalam PRU13 nanti

Elakkan Minum Air Pada 7 Waktu Ini



10 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Tahukah anda, terdapat 7 waktu yang kita tak digalakkan untuk minum air. Jika boleh, anda cubalah elakkan. Tapi, kenapa plak agaknya anda tak digalakkan minum pada waktu-waktu tersebut? Tak lain dan tak bukan adalah bagi memelihara tubuh badan anda agar sentiasa berada pada tahap terbaik.

7 waktu yang saya maksudkan tu adalah:

1. Sebaik saja bangun tidur.

Tapi anda memang digalakkan minum dulu air kosong sebelum bersarapan.

2. Selepas keluar dari bilik mandi atau tandas.

3. Selepas memakan buah-buahan.

4. Selepas bersenam, beriadah ataupun melakukan kerja-kerja berat. Kalau nak minum gak, tunggulah selepas beberapa ketika.

Ataupun rehat sekejap, lepas tu barulah minum (saya paham sangat keadaan anda masa nie).

5. Sewaktu tengah makan.

Senang kata, cuba elakkan makan berulam air. Mengikut kata orang, tabiat inilah yang mengakibatkan perut buncit.

6. Sebelum atau sesudah makan.

Tapi anda boleh minum baik dalam jangka waktu 30 minit sebelum makan ataupun 30 minit selepas makan.

7. Selepas melakukan persetubuhan dengan pasangan.

Mudah-mudahan anda boleh mengikuti petua di atas. Mula-mula mungkin susah sikit kot. Tapi, lama-kelamaan ia pasti akan sebati dengan diri anda.

Sebagai permulaan, cuba anda amalkan selama 21 hari berturut-turut dulu. Lepas 21 hari, saya yakin anda pasti rasa lebih mudah untuk mengikutinya.

Selamat Mencuba!

Masuk PAS: Kontrak Abby jadi duta tudung ditamatkan



10 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Pelakon dan penyanyi terkenal, Abby Abadi menulis dalam laman sosial Twitter yang kontraknya sebagai duta kepada sebuah syarikat tudung, baru sahaja ditamatkan kerana penglibatannya dalam PAS.

"4 Julai 2012 - Kontrak saya sebagai duta kepada tudung mereka terbatal secara rasminya.

"Saya terima dengan hati terbuka & saya minta maaf kerana terlibat Pakatan Rakyat," tulisnya di laman Twitter pagi tadi.

Sementara itu, pelakon dan penyanyi terkenal itu yang kini aktif berceramah - ketika ditemui Malaysiakini Jumaat lalu - menyifatkan penyertaannya ke dalam parti itu merupakan sebahagian daripada langkahnya mendekati agama.

Menurut Abby, ia bukanlah satu penghijrahan politik seperti yang dianggap ramai pihak.

"Saya tak pernah terfikir nak guna istilah penghijrahan itu sebab saya terlibat secara tak sengaja," katanya sewaktu ditemui di Shah Alam.

Menurut Abby, perubahan dirinya yang kini bertudung dan mula mendekati agama dilakukan sebelum beliau mula mendekati PAS lagi.

"Hidayah atau penghijrahan ini kita dah dapat semua sebelum masuk PAS," kata Abby.

Abby yang dahulu merupakan sebahagian daripada kumpulan Elite dan popular dengan siri drama Gerak Khas menjadi ahli PAS seumur hidup pada 19 Julai lalu.

Beliau menyerahkan sendiri borang keahliannya kepada Mursyidul Am PAS, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat dalam satu majlis di Kota Bharu, Kelantan.

Menurutnya, beliau mula mendekati PAS selepas dijemput parti itu untuk berceramah tentang perubahan dirinya daripada seorang yang tidak bertudung kepada seorang yang bertudung.

"Saya pada mulanya dijemput untuk berkongsi tentang saya punya hijrah itu," kata Abby.

Beliau kemudiannya membuat keputusan menyertai PAS kerana tertarik dengan perjuangannya yang berteraskan agama Islam.

"Kita nampak PAS itu perjuangan dia memang perjuangkan agama. Saya sertailah sebab saya nampak benda itu memang baik untuk agama." kata Abby ringkas.

Jumaat, 27 Julai 2012

PROGRAM IHYA' RAMADHAN PAS KAWASAN LENGGONG

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN:-
Salam Ukhuwwah Fillah. 


Alhamdulillah, bersyukur kita kehadrat Allah SWT, kerana kita semua telah dipertemukan sekali lagi pada tahun ini didalam bulan mulia yang sangat berkat ini.


Bagi mewakili semua jawatankuasa PAS Kawasan Lenggong, kami mengucapkan "Selamat Menjalani Ibadah Puasa dan Selamat Menyambut Hariraya Eidul Fitri."


Marilah kita sama-sama menghayati atau menghidupkan sepanjang malam yang berkat dibulan Ramadhan kali ni, semoga kita akan dipertemukan oleh Allah SWT dengan suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan, iaitu; malam Lailatul Qadar.


Inilah peluang yang telah dikurniakan oleh Allah SWT, untuk seluruh ummat Nabi Muhammad SAW, supaya ianya menjadi buruan orang-orang yang soleh disisi Tuhannya.


(Pengisian Tazkirah Selepas Solat Sunat Terawikh 8 Rakaat.)
Disamping itu juga, kita sebagai ummat Islam yang mukmin, jangan berhenti daripada berdoa dengan sepenuh harapan memohon kepada Allah SWT supaya dapat melihat Islam kembali berada dipuncak kegemilangannya didaerah kita ini khususnya. Dan di Negara kita ini umumnya.


PAS Lenggong juga menjemput semua Muslimin dan Muslimat supaya dapat meluangkan masa bersama-sama dengan jemaah bagi menghidupkan suasana Ramadhan didaerah Parlimen Lenggong di DUN Kenering dan DUN Kota Tampan menurut taqwim yang telah diatur.


Antara Taqwim telah diatur bagi DUN Kota Tampan adalah seperti berikut:-


25/7/12 : Rabu-  Surau Padang Luas, Cherakoh, Kuak.
26/7/12 : Khamis- Surau Kg. Danglang, Kuak.
27/7/12 : Jumaat - Surau Kg. Pengkalan Ikan, Kuak.
28/7/12 : Sabtu - Masjid Kg. Raban.
29/7/12 : Ahad - Masjid Changkat Berangan, Raban.
30/7/12 : Isnin - Surau Kg. Dusun, Kg. Beng.
31/7/12 : Selasa - Masjid Kg. Beng.
1/8/12 : Rabu - Surau Kg. Batu Reng.
2/8/12: Khamis - Masjid Kg. Luat.
3/8/12 : Jumaat - Liqa Fikri Negeri Perak.
4/8/12 : Sabtu  - Surau Taman Kota Tampan.
5/8/12 : Ahad - Masjid Kg. Chepor.
6/8/12 : Isnin - Surau Kg. Bor, Bggl Belimbing.
7/8/12 : Selasa - Masjid Bggl. Belimbing.
8/8/12 : Rabu-  Iftar Jamai'e PAS Kawasan Lenggong: Rumah YDP.
9/8/12 : Khamis - Surau Batu Dinding, Kg. Chain.
10/8/12 : Jumaat - Surau Taman Bukit Senyum, Lenggong.
11/8/12 : Sabtu - Surau Kg. Telok Batu, Lenggong.
12/8/12 : Ahad - Masjid Baru Kg. Temelong.
13/8/12 : Isnin - Surau Kg. Bukit Nangka, Lenggong.
14/8/12 : Selasa - Masjid Baru Kg. Gelok.
15/8/12 : Rabu - Surau Air Ibol, Kg. Sumpitan.
16/8/12 : Khamis - Masjid Kg. Bukit Sapi.


Antara Taqwim telah diatur bagi DUN Kenering, adalah seperti berikut:-



25/7/12 : Rabu-  Masjid Kg. Sawa.
26/7/12 : Khamis- Surau Kg. Air Jada.
27/7/12 : Jumaat - Masjid Kg. Belum Baharu.
28/7/12 : Sabtu - Masjid Kg. Malau.
29/7/12 : Ahad - Masjid Felda Lawin Selatan.
30/7/12 : Isnin - Masjid Felda Papulut.
31/7/12 : Selasa - Masjid Felda Lawin Utara.
1/8/12 : Rabu - Masjid Kg. Padang Jeri.
2/8/12: Khamis -Surau Tanjung Kasau.
3/8/12 : Jumaat - Liqa Fikri Negeri Perak.
4/8/12 : Sabtu  - Masjid Kg. Kenayat.
5/8/12 : Ahad - Masjid Kg. Tawai.
6/8/12 : Isnin - Masjid Tanjung Rambai.
7/8/12 : Selasa - Masjid Kg. Air Panas.
8/8/12 : Rabu-  Iftar Jamai'e PAS Kawasan Lenggong: Rumah YDP.
9/8/12 : Khamis - Surau Rancangan Belia Khas (RBK) Air Panas.
10/8/12 : Jumaat - Surau Kuala Kenerong.
11/8/12 : Sabtu - Surau Kg. Jagor.
12/8/12 : Ahad - Surau Atas, Kg. Pulau Belayar.


(Kebersamaan Didalam Jemaah Sangat Dituntut.)
Dengan susunan taqwim ini, mudah-mudahan semua ahli jemaah PAS di kawasan Lenggong dapat menghidupkan suasana sambutan bulan Ramadhan penuh berkat ini dengan keluar beramai-ramai melaksanakan ibadah solat sunat Terawikh bersama-sama dengan rombongan ahli-ahli jawatankuasa PAS Kawasan menurut taqwim yang telah disediakan ini.


Sama-samalah kita berdoa agar Allah Mengurniakan kita kemenangan didalam melawan hawa nafsu, kemenangan didalam perjuangan memertabatkan Islam, sepertimana janji Allah SWT akan tibanya beberapa peringkat keberkatan didalam bulan mulia ini yang bermula dengan keberkatan, dipertengahannya ialah penghapusan dosa-dosa dan pengakhirannya ialah, pembebasan daripada api neraka.


Doakan harapan dan cita-cita PAS Kawasan Lenggong menjadikan Daerah ini menjadi sebuah Hab Pengajian Islam di makbulkan oleh Allah SWT.


Selamat beribadah dengan penuh keinsafan dan kesyukuran dibulan Ramadhan pada kali ini. Sama-sama kita berdoa semoga Allah SWT mempertemukan lagi kita semua pada Ramadhan di tahun-tahun yang akan datang, insya-Allah. 


Bersamalah menyemarakkan sambutan bulan Ramadhan Al Mubarak ini dalam ertikata ada kebersamaan didalam Jemaah.


Takbiirr..... Allahu Akbar, Walilla Hill Hamd'.

Eksekutif TV9 Di Temui Mati Mengejut

PETALING JAYA - Seorang eksekutif pentadbiran wanita stesen televisyen TV9 ditemui mati di kediamannya di Apartment Saujana, Damansara Damai semalam.Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed berkata mayat Syaleza Jaffar, 31, ditemui di dalam sebuah daripada bilik tidur rumah itu oleh suaminya, Norazman Bashah, pada kira-kira 7 malam."Mayat mangsa ditemui di bilik kedua rumah mereka," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau berkata siasatan awal polis mendapati tidak ada unsur jenayah dalam kejadian itu dan buat masa ini kes diklasifikasi sebagai mati mengejut.Sementara itu, bapa mangsa Jaffar Bakri, 60, berkata beliau hanya mengetahui mengenai kejadian itu selepas dimaklumkan oleh anak sulungnya.
"Anak saya dimaklumkan mengenai kejadian itu oleh suami Syaleza kira-kira 9.30 malam tadi," katanya ketika ditemui di Bilik Mayat, Hospital Sungai Buloh di sini.Jaffar berkata Syaleza menghubungi ibunya pagi semalam dan memberitahu dirinya tidak sihat.
"Selalunya dia akan berbual panjang tetapi semalam perbualannya tidak lama," katanya yang tinggal di Segamat, Johor.Beliau berkata Syazleza merupakan anak kedua daripada enam beradik dan mempunyai seorang cahaya mata berusia dua tahun. ~bernama

Ahad, 29 Julai 2012

Lihat Nih.. Pembaca Sinar Harian Belasah Umie Aida

Bukan sekali kenyataan dikeluarkan dramatis yang baru berhijrah, Abby Abadi mendatangkan rasa kurang senang rakan artis lain. Seperti dilaporkan sebuah portal, Abby mendakwa artis yang berhijrah sepertinya hanya akan mempunyai pekerjaan jika kerajaan sedia ada tidak lagi memerintah. Abby yang baru menjadi ahli Pas seumur hidup berkata, ruang mereka untuk berkarya menjadi sempit dan hanya parti itu yang boleh membawa perubahan.
Bagaimanapun, kenyataan Abby mendapat reaksi pelakon popular, Datin Paduka Umie Aida yang menganggapnya cetek pemikiran.

Malah, Umie turut menasihatkan Abby agar tidak menggunakan politik untuk berdakwah.

Sebelum ini, Datuk AC Mical turut berkecil hati dengan Abby kerana dikatakan menghina pasukan polis. ~sinarharian
Addin :
Lihat komen pembaca sinar harian ekoran teguran Umie Aida terhadap Abby Abadi. Baca di print screen di bawah nih..

Siapa Pereka Uniform Kontigen Olimpik Malaysia? YAHOO Nobat Uniform Terburuk..


Dan tak sangka juga apa yang aku rasa rupanya dirasai oleh orang lain. Disebabkan itulah tak hairan kenapa Yahoo melabelkan pasukan malaysia antara yang mempunyai uniform terburuk sekali di antara kesemua kontinjen yang menyertai kejohanan kali neh.
Lihat kat atas neh ;
Terus terang aku cakap, bukan jalur tue punca utama sebenarnya. Tetapi warna tue. Semacam tak masuk langsung. Oren, kuning dan hitam. Mainan warna tue sebenarnya tak berapa kena. Tak pasti nak cakap macam mana tapi yang pasti memang nampak buruk.

Tak caya?

Sila tengok siaran ulangan berita mengenai nya. Tengok live di tv. Lagi terserlah "keburukkan" nya beb. Tatau lah kenapa.. rasanya menteri2 di malaysia sekarang neh bersatu ahti tak buat kerja kot. Kali neh menteri belia dan sukan pula amek giliran bakal dikutuk.

Lebih mementingkan kpop dan acara hiburan yang langsung tiada faedah kepada sesiapa pun berbanding memantau persiapan pasukan olimpik malaysia ke london akhirnya membuahkan hasil pertama apabila dikutuk mempunyai antara uniform yang terburuk. Lepas neh apa lagi sejarah yang menteri kita nak cipta? Kita tunggu. ~sozcyili
Addin :
Jikalau lagu tema hari merdeka yang kontroversi di cipta oleh Rais Yatim.. teringin jugak nak tau siapa pereka pakaian kontigen Malaysia nih..


Lihat lagi uniform terbaik dan terburuk di sini.

Cuba Baca Kenyataan Rais Yatim Nih.. Pelik Kan??



Perhatikan kenyataan Rais Yatim, dalam masa 2 hari beliau boleh beri kemyataan yang berbeza. Cuba ko orang banding kenyataan kat atas dan di bawah nih..

29 Julai, 2012

Ini Mungkin Teknik Yang Di Gunakan Untuk Cipta Logo 'Panas' Hari Merdeka

Ramai yang tidak tahu.

Ini ialah satu teknik yang bakal meranap software mencipta logo bahkan pakar2 yang hebat dalam mendesign juga akan tergolek sejurus teknik neh dibongkarkan oleh aku.

Don't worry geng. Aku takan bongkarkan teknik neh menggunakan ebook. Ia adalah percuma untuk korang seme. Khusus untuk pembaca belog neh. Teknik neh akan memudahkan korang dalam mencipta logo. Sudah semestinya korang tak perlu lagi susah2 nak perah otak + tenaga untuk create logo kerana ia kini boleh dilakukan semudah..

Ini Mungkin Teknik Yang Di Gunakan Untuk Cipta Logo 'Panas' Hari Merdeka

Ramai yang tidak tahu.

Ini ialah satu teknik yang bakal meranap software mencipta logo bahkan pakar2 yang hebat dalam mendesign juga akan tergolek sejurus teknik neh dibongkarkan oleh aku.

Don't worry geng. Aku takan bongkarkan teknik neh menggunakan ebook. Ia adalah percuma untuk korang seme. Khusus untuk pembaca belog neh. Teknik neh akan memudahkan korang dalam mencipta logo. Sudah semestinya korang tak perlu lagi susah2 nak perah otak + tenaga untuk create logo kerana ia kini boleh dilakukan semudah..
A

B

dan

D!

Bukan ABC geng. ABD! Maksudnya tanpa C korang boleh terus pergi ke D! Secepat itulah korang boleh mencipta logo neh. Langkah dan langkau.

Mula2

GOOGLE.

Faham tak

GOOGLE?

Sudah GOOGLE?

BAGUS!

Lepas tue

COPY.

Faham tak?

COPY.

COPY mana2 gambar yang korang sukai.

Dah COPY?

Bagus juga!

Lepas tue

PASTE.

Faham tak?

PASTE.

Sudah PASTE?

Bagus lagi.

Lepas tue

Tacap = Touch Up.

Dah tacap?

GOOOOOOOOD!

Akhirnya inilah hasil yang korang bakal pamerkan. Logo segera untuk kita semua.

Good luck!

Sebelum ; 


Selepas ; 

Atas Desakan Rakyat, Akhirnya Umno BN Setuju Ganti Logo Hari Merdeka


Kerajaan memutuskan untuk menggantikan logo sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 yang menampilkan kempen "Janji Ditepati" selepas menghadapi kritikan pelbagai pihak sejak seminggu lalu.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim mengumumkan bahawa langkah itu untuk "membendung salah faham".

"Untuk membendung sedikit salah faham kami (akan) hanya (menampilkan) 1Malaysia sebagai logo Merdeka (dan) Hari Malaysia," kata di laman Twitter. ~mkini

Lagu Tema Hari Kemerdekaan 55 Tahun Ada Persamaan Dengan Lagu Gereja Indonesia.. Ini Buktinya


Dari sumber yang memberikan info mengenai lagu yang dinyanyikan di atas ini mendakwa videoclip di atas telah dirakamkan di Bandung, Indonesia.. Dan ianya merupakan satu lagu Ketuhanan masyarakat Kristian..


Bezakan dengan lagu tema bagu Hari Kemerdekaan yang ke 55 di bawah ini...yang hingga ke hari ini telah menerima 6916 'Dislikes'... Jikalau tak percaya dengar dengan teliti video klip di bawah..


Dan bandingkan dengan lagu "Janji Di Tepati"..


Kenyataan Terkini Rais Yatim Berkenaan Logo Merdeka Yang Terburuk Dalam Sejarah

KUALA LUMPUR - Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim menjelaskan tiada logo rasmi digunakan bagi sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 tahun ini, melainkan logo 1Malaysia sepertimana sambutan pada tahun lepas.

Beliau berkata, sambutan Hari Kemerdekaan kali ini menggunakan tema "55 Tahun Merdeka Janji Ditepati".   "Bahan hiasan (artwork) yang dipaparkan oleh sesetengah pihak setakat ini hanyalah paparan selingan bukan logo rasmi," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Rais berkata, akan ada beberapa bahan promosi lain dipaparkan menjelang Hari Merdeka 31 Ogos dan Hari Malaysia 16 September.   Ada beberapa pihak mempersoalkan mengapa logo sambutan Hari  Kemerdekaan ke-55, yang memaparkan gabungan logo 1Malaysia, bendera Malaysia dan tulisan "55 Merdeka Janji Ditepati", hanya ala kadar dan tidak mempunyai nilai-nilai seni yang tinggi. - Bernama

Jumaat, 27 Julai 2012

Pakatan pelawa tema baru hari Merdeka



7 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Selepas memberi kerajaan tempoh seminggu untuk menukar tema sambutan Hari Kebangsaan, Pakatan Rakyat meminta orang ramai menghantar cadangan tema baru bagi menggantikan tema 'Janji ditepati' yang dianggapnya berat sebelah.

NONE"Tema Sambutan Hari Kebangsaan yang dibuat sama dengan tema Kempen Barisan Nasional adalah tindakan yang tidak dapat diterima rakyat.

"Ini adalah kali pertama sambutan Hari Kebangsaan yang merupakan hari keramat setiap lapisan rakyat dicabuli dengan agenda parti bertujuan mengekalkan kuasa," kata pemimpin Pakatan Rakyat dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Orang ramai boleh emelkan cadangan mereka kepada sekretariatpakatan@gmail.com.

Atau menghantarnya kepada Sekretariat Pakatan Rakyat, di alamat No. 17, Jalan 16/2, Seksyen 16, 16350 Petaling Jaya or faxed to 03-7958 1593.

30 artis sudah sertai usrah



7 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU: Program usrah yang diadakan dikalangan artis bermula tahun lalu bertujuan untuk meningkatkan tahap keimanan dikalangan artis, khususnya yang telah berhijrah.

Artis Hayati Hamzah atau Yatt Hamzah (gambar) ketika dihubungi Harakahdaily memberitahu, walaupun mereka telah berhijrah khususnya artis wanita dengan menutup aurat, namun kelas-kelas agama dan usrah perlu dihadiri untuk mempertingkatkan ilmu dan iman masing-masing.

Menurutnya, andainya dahulu hanya lima orang sahaja artis yang sudi menghadiri kelas usrah, bagaimanapun kini telah meningkat lebih 30 artis pada satu-satu masa.

“Antaranya yang bersama kami Enod, Irma Hashime dan lain-lain lagi,”ujarnya ketika dihubungi hari ini.

Beliau bagaimanapun memberitahu, kelas usrah sepanjang Ramadan ini terpaksa ditiadakan memandangkan para ustaz yang mendalikan program itu untuk mereka kesuntukkan masa.

“Kelas usrah kami diadakan pada waktu malam, bayangkanlah andainya waktu malam usrah diadakan, pukul berapa ianya harus bermula memandangkan solat sunat terawih juga siap agak lewat.

“Ustaz yang membimbing kami juga ada diantara mereka memenuhi jemputan sebagai pengkuliah di luar Kuala Lumpur,”ujarnya.

Untuk itu, katanya anggota usrah berkenaan menunaikan solat sunat terawih di beberapa tempat yang sesuai untuk mereka khususnya di tempat yang berhampiran kediaman masing-masing.

Yatt Hamzah yang juga seorang pelakon baru-baru ini diundang oleh kerajaan Kelantan untuk memenuhi program Bicara Selebriti ke-5 sempena Hari Hiburan Islam (Hai) 12 Julai lalu.

Selain Yatt, bloger Saifulislam.com, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, artis Indonesia, Kholidi Masadil Alam dan Ana Rafali dijemput sebagai panel menjayakan program itu.

“Tapi kalau Yatt, Yatt lebih selesa di Masjid Wilayah, kat sini imam dari Mekah dan Madinah menjadi imam solat,”ujarnya.

Bersesuaian dengan bulan Ramadan yang penuh dengan keberkatan ini, beliau akan mengambil kesempatan sebaik mungkin untuk ke arah yang lebih baik, khususnya sentiasa istiqamah dengan penghijrahan itu.

Antara mereka yang memainkan peranan penting sebagai naqib pada program usrah sekali seminggu itu, Ustaz Rusdi Ramli, Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Ghazali Ibrahim dan lain-lain.

Janji Tidak Di Tepati.. Tanah Rezab Melayu Tergadai Lagi

Umno peduli apa pasal ketuanan Melayu...habis tanah rezab Melayu di belasah oleh gerombolan penyamun umno nih..tapi umno dgn muka tak malu cuba berlakon depan orang Melayu sebagai pejuang ketuanan melayu..siang hidup Melayu..malam jual tanah Melayu.. inilah budaya haramjadah pemimpin umno sejak sekian lama..





KUANTAN: Seorang ahli perniagaan terkejut apabila tiga lot tanah rezab Melayu berhadapan dengan tanah yang beliau beli telah bertukar tangan kepada orang bukan Melayu di pantai Cherating.Beliau yang enggan namanya disiarkan berkata, beliau membeli tanah yang berhadapan dengan pantai menghala ke Laut China Selatan pada tahun 1990.Namun, tujuh tahun kemudian beliau mendapati tiga lot tanah pantai di depan tanahnya itu telah bertukar tangan kepada pihak lain.Kedudukan lot-lot tanah di Pantai Cherating. Lot 5233, 7058 dan 7059 kini sudah diserahkan kepada pihak tertentu."Saya terkejut kerana ia sepatutnya rezab pantai di depan tanah saya itu tetapi telah bertukar milik kepada pihak tertentu."Padahal semua tanah di kawasan ini adalah tanah rezab Melayu," kata sumber itu kepada Harakahdaily.Tiga lot tanah yang berubah pemilik itu adalah  lot 5233, 7058 dan 7059.  "Salah satu darinya betul-betul di depan Cherating Holiday Villa," kata sumber itu kepada Harakahdaily.Menurut maklumat yang beliau dapat, tanah itu bertukar tangan menjadi milik bukan Melayu atas kerja pihak-pihak tertentu dalam parti kerajaan.Bagi mempastikan maklumat ini sahih, beliau meminta pihak PAS dan yang berkepentingan membuat siasatan dan mengenalpasti bagaimana perkara ini boleh berlaku.SUMBERumno peduli apa pasal ketuanan Melayu...habis tanah rezab Melayu di belasah oleh gerombolan penyamun umno nih..tapi umno dgn muka tak malu cuba berlakon depan orang Melayu sebagai pejuang ketuanan melayu..siang hidup Melayu..malam jual tanah Melayu.. inilah budaya haramjadah pemimpin umno sejak sekian lama..

Wah!! Undi BN Dapat Lebih Pahala Kata Pemuda Umno Kelantan

KOTA BHARU- Pemuda Umno Kelantan menyifatkan pengundi yang akan mengundi Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum akan datang akan mendapat lebih pahala daripada apa yang mereka peroleh berbanding mengundi Pas. Ketuanya, Anuar Safian berkata, pihaknya memberi jaminan jika Pas tidak berbuat apa-apa kemajuan dalam Islam dan bangsa Melayu di negara ini, mereka tidak boleh mendabik dada dengan mengatakan rakyat akan mendapat pahala apabila mengundi parti itu. “BN terbukti banyak mengotakan janji dan menggerakkan syiar Islam di negara ini.
“Apabila bandingan dibuat terhadap tahap pencapaian Pas yang banyak menabur janji berbanding mengotakannya, malah mengatakan dengan memberi sokongan sudah membuahkan pahala, tentu rakyat yang mengundi BN mendapat ganjaran lebih daripada itu,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Pada 29 Jun lalu, Timbalan Pesuruhjaya III Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah membuat kenyataan dengan mencabar Umno mengundi parti itu atau BN pada pilihan raya umum akan dikira sebagai amal soleh dan pahala jika Umno percaya perjuangannya selari dengan apa yang dikehendaki Islam.

Anuar berpendapat, pahala itu boleh diibaratkan orang yang solat sunat Tarawih lapan dan 20 rakaat pada bulan puasa, jika solat lapan rakaat boleh mendabik dada dengan mengatakan mendapat pahala besar, sudah tentulah Terawih 20 rakaat lagi besar pahalanya.

Pada masa sama, beliau berkata, rakyat seharusnya membuat penilaian sebenar mengenai kemajuan syiar Islam yang dicapai sepanjang 12 dan 22 tahun pemerintahan kerajaan Pas Kelantan.

“Mereka (rakyat) perlu memikirkan sama ada ia (Pas) layak atau tidak diberi pengiktirafan demikian.

“Apa hukumnya pula jika mengundi sebuah parti yang hanya pandai berjanji yang penuh dengan retorik, iklan dan saling memfitnah kerana apa yang dirisaukan, melaluinya takut ia boleh menambah dosa,” katanya. ~sinarharian

Dr. Mashitah Ibrahim Mengakui Mahathir Halang Pelaksanaan Hudud Di Kelantan?

Nasrudin Hassan Tantawi tetap mengatakan bahawa Karpal Singh sudah berlembut pendirian mengenai pelaksanaan hukum hudud dan boleh berbincang dengan Pas mengenainya. Karpal bertegas bahawa ini tidak benar dan pendiriannya tidak berubah sejak dahulu lagi. Siapa bercakap benar dan siapa berbohong? Logiknya tentulah tuan empunya badan (Karpal) lebih mengetahui hati, fikiran dan pendiriannya sendiri. Apa yang jelas daripada perbalahan Ketua Pemuda Pas dan Pengerusi DAP ialah polemik hukum hudud antara keduadua parti ini tetap meruncing walaupun sudah berlarutan 20 tahun.
Lebih jelas ialah tuduhan bahawa Umno sebagai punca kerajaan Pas tidak boleh melaksana hukum hudud di Kelantan adalah tidak benar. Sejak 1993-94, Pas menuduh Kerajaan Persekutuan sebagai penghalang Kanun Jenayah Syariah II yang dalamnya terkandung hukum hudud dilaksanakan di Kelantan.
Menteri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat rupanya masih trauma dengan kandungan surat Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad yang kononnya mengancam akan mengambil tindakan jika Pas meneruskan hajat mereka itu.
Tapi itu dua dekad lalu. Tun Dr Mahathir sudah lama bersara dan tidak berkuasa lagi. Apa lagi yang nak ditakutkan? Jika berani kerana ALLAH, kenapa takut kepada manusia?
Hakikat sebenarnya ialah cabaran Pas dalam usaha melaksanakan hudud kerana tentangan kuat dan total DAP, bukan Umno. Ketika enakmen ini dibawa ke Dun Kelantan pada 1994, kesemua 36 Ahli Dewan yang hadir telah menyokong, termasuk dua Adun Umno iaitu Wan Mohd Najib Wan Mohamed (Limbongan) dan Nordin Salleh (Sg Pinang).
Yang tidak mengundi ialah Nik Aziz, sebab berada di hospital. Baru-baru ini, apabila seorang wakil rakyat Umno mencadangkan Johor menjadi negeri pertama melaksanakan hudud memandangkan Kelantan gagal, saya turut menyokong cadangan itu.
Dalam hal ini, pendirian Umno konsisten. Kita menyokong hukum ALLAH. Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “Hindarilah hukum selama kamu masih menemui alasan untuk menghindarinya.”(Riwayat Ibn Majah) Daripada Aisyah RA, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Tolaklah hukum terhadap Muslimin selama kamu boleh maka jika ada jalan keluar lepaskanlah dia, sebagai seorang imam atau hakim itu jika keliru dalam memberikan ampunan, adalah lebih baik daripada keliru menjatuhkan hukuman.” (Riwayat Tarmidzi) Umno berpendirian bahawa rakyat perlu diberi penjelasan dahulu serta cukup kepakaran dan prasarana sebelum melaksanakan hukum ini.
Beberapa prinsip asas ini saya ulas dengan panjang dan boleh ditonton dalam YouTube. Sebaliknya, DAP bermatimatian menentang pelaksanaan hudud.
Kenyataan Karpal bahawa Pas kena langkah mayat dia dulu adalah yang paling diingati dan masih dirujuk sehingga ke hari ini.
Karpal pernah minta Yang di- Pertuan Agong guna kuasanya di bawah Perkara 130 Perlembagaan Persekutuan untuk mendapat pandangan Mahkamah Agung sama ada Perlembagaan boleh dipinda untuk membolehkan pelaksanaan undang-undang hudud ke atas bukan Islam.
Lim Kit Siang berpendapat hukum hudud tidak demokratik dan bercanggah dengan hak asasi manusia. Katanya, Pas tidak menghormati hak bukan Islam.
Bangkangan DAP berjaya sehingga Pas tidak berani memasukkan agenda negara Islam dan hukum hudud dalam manifesto pilihan raya pembangkang.
Pemimpin pembangkang lain termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim nampaknya berhati-hati apabila bercakap pasal hudud dan lebih selesa ia tidak dibangkitkan.
Beberapa ilmuwan dan tokoh perundangan Islam juga berpendapat bahawa undangundang hudud yang didrafkan oleh Pas banyak kelemahannya. Tan Sri Ahmad Ibrahim berkata hudud Pas bukan sahaja bercanggah dengan
Perlembagaan malah dengan pandangan Mazhab Shafiedan Hanafi. Prof Datuk Dr Mahmud Saedon Awang Othman berkata hukum hudud di Kelantan tidak lengkap, sempit dan boleh mengundang pelbagai masalah.
Prof Mohd Hashim Kamali, Prof Dr Syed Hussein Alatas, Datuk Zaid Ibrahim dan Dr Chandra Muzaffar semuanya pernah mengeluarkan pendapat menentang hudud ala Pas.
Misalnya, undang-undang hudud di Terengganu ketika Pas memerintah (1999-2004) tidak  sama dengan hudud di Kelantan.
Manakala, Pas Kedah pula beri pelbagai alasan tidak boleh melaksana hudud di negeri itu, termasuk mahu menunggu Kelantan melaksanakannya dahulu. Walaupun ternyata tidak mampu, Pas masih menjajakan isu ini sebagai bahan kempen dalam ceramah, terutama bila tiba musim pilihan raya.
Soalnya: jika benar nak laksana, bagaimana Pas nak bendung bantahan DAP (dan PKR) dalam keadaan Pas adalah parti terkecil dari segi kerusi dan pengaruh dalam PR? ~sinarharian
Addin :
Kita tidak pelik apabila non muslim tidak mahu laksanakan hudud.. tapi yang peliknya  dan lebih malang apabila seorang yang mengakui muslim, mengucapkan syahadah serta mengakui Malaysia negara Islam tetapi masih tidak mahu laksanakan hudud.. Walaupun sudah 55 tahun memerintah tetapi masih bermain wayang..

Melaka Negeri Terselamat Tapi Rumah Exco Di Pecah Masuk

BUKIT BERUANG - Sekumpulan tiga lelaki memecah masuk kediaman seorang anggota Exco Kerajaan Negeri Melaka dan melarikan barangan bernilai lebih RM200,000 termasuk beberapa utas jam mewah, Selasa lalu.

Bagaimanapun, ketika kejadian, Pengerusi Jawatankuasa Negeri Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan, Datuk Latiff Tamby Chik itu, tidak berada di rumah yang terletak di Jalan Datuk Palembang kerana sedang menunaikan solat sunat terawih di sebuah masjid berhampiran.

Difahamkan, isteri beliau juga tiada di rumah ketika kejadian kerana sedang berada di sebuah rumah jiran di kawasan berkenaan.

Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Negeri, Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah berkata, suspek disyaki memecahkan tingkap hadapan rumah banglo milik Exco terbabit serta pintu jeriji besi sebelum masuk dan menggeledah rumah antara jam 9 dan 11.30 malam.

Menurutnya, beberapa barangan berharga milik Latiff dan isterinya, termasuk jam jenama Rolex dan Chopard, barang kemas serta wang tunai dilaporkan hilang dalam kejadian berkenaan.

“Semasa kesemua suspek berkenaan hendak keluar dari rumah berkenaan, mereka terserempak dengan isteri mangsa yang baru pulang dan terkejut lalu menjerit meminta tolong.

“Jeritan isteri mangsa membuatkan suspek terus bergegas melarikan diri dengan menaiki sebuah kereta jenis BMW berwarna putih yang diletakkan di hadapan rumah,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontijen (IPK) negeri, di sini semalam.

Raja Shahrom berkata, siasatan awal polis mendapati nombor pendaftaran tertera pada kereta BMW dinaiki suspek juga dikenal pasti sebagai palsu.

"Polis sedang menyiasat kejadian itu di bawah Seksyen 395 Kanun Keseksaan, manakala gerakan memburu ketiga suspek itu kini sedang giat dijalankan," katanya. ~sinarharian

Najib Hanya Umum Bonus Minimum RM500, Lim Guan Eng Pula Umum Bonus Minimum RM600

GEORGETOWN - Kerajaan Negeri akan memberi bonus setengah bulan atau minimum RM600 kepada pegawai perkhidmatan awamnya pada 9 Ogos ini.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, bonus RM300 turut diberikan kepada 10 orang penyelia dan 1,391 guru kelas aliran fardu ain (Kafa).
Beliau berkata, mesyuarat exco hari ini meluluskan cadangan pemberian bonus kepada 3,780 pegawai perkhidmatan awam melibatkan kos RM3,983,489,45.

“Pemberian ini juga melibatkan semua pihak berkuasa tempatan dan badan berkanun negeri,” katanya pada sidang media. ~sinarharian

Najib Hanya Umum Bonus Minimum RM500, Lim Guan Eng Pula Umum Bonus Minimum RM600

GEORGETOWN - Kerajaan Negeri akan memberi bonus setengah bulan atau minimum RM600 kepada pegawai perkhidmatan awamnya pada 9 Ogos ini.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, bonus RM300 turut diberikan kepada 10 orang penyelia dan 1,391 guru kelas aliran fardu ain (Kafa).
Beliau berkata, mesyuarat exco hari ini meluluskan cadangan pemberian bonus kepada 3,780 pegawai perkhidmatan awam melibatkan kos RM3,983,489,45.

“Pemberian ini juga melibatkan semua pihak berkuasa tempatan dan badan berkanun negeri,” katanya pada sidang media. ~sinarharian

Najib Hanya Umum Bonus Minimum RM500, Lim Guan Eng Pula Umum Bonus Minimum RM600

GEORGETOWN - Kerajaan Negeri akan memberi bonus setengah bulan atau minimum RM600 kepada pegawai perkhidmatan awamnya pada 9 Ogos ini.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, bonus RM300 turut diberikan kepada 10 orang penyelia dan 1,391 guru kelas aliran fardu ain (Kafa).
Beliau berkata, mesyuarat exco hari ini meluluskan cadangan pemberian bonus kepada 3,780 pegawai perkhidmatan awam melibatkan kos RM3,983,489,45.

“Pemberian ini juga melibatkan semua pihak berkuasa tempatan dan badan berkanun negeri,” katanya pada sidang media. ~sinarharian

Khamis, 26 Julai 2012

Najib Hanya Umum 1/2 Bulan Bonus, Khalid Ibrahim Umum 2 Bonus Raya

SHAH ALAM 26 Julai: Kerajaan Selangor hari ini meluluskan pemberian bonus setengah bulan gaji atau sekurang-kurangnya RM500 kepada semua kakitangan awam negeri itu bagi membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Berbeza dengan bonus yang diumum Perdana Menteri kepada penjawat awam semalam, Kerajaan Selangor turut meluluskan bonus tambahan dalam bentuk Simpanan Selangorku sebanyak RM200.
“Bagi yang beragama Islam, wang ini akan dimasukkan dalam Simpanan Tabung Haji manakala bukan beragama Islam akan diberikan dalam bentuk Sijil Simpanan Premium Bank Simpanan Nasional (BSN).

“Kedua-dua bonus ini akan dimasukkan dalam akaun kakitangan awam pada minggu hadapan,” kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam kenyataan.

Menurutnya, sebanyak RM20 juta diperuntukkan untuk tujuan itu.

Khalid berharap pemberian bonus kali ini dapat meringankan beban penjawat awam untuk membuat persediaan Aidilfitri.

“Pada masa sama, Kerajaan Selangor mahu menggalakkan kakitangan awam menabung demi masa depan,” katanya. ~keadilandaily

Najib Semakin Ketar Lutut Dengar Berita Nih..


Siapa kata Sabah dan Sarawak fixed deposit BN, mungkin dulu tapi bukan sekarang. Rakyat semakin sedar.. rakyat semakin celik.. Maklumat menjalar dikalangan masyarakat, tidak mungkin Umno BN boleh menyekatnya.

Inilah akibat dari limpahan maklumat.. kelebihan buat rakyat untuk membuat pemilihan. Senario ini mungkin membuat Najib semakin ketar lutut..


'BN mungkin hilang separuh daripada kerusi Sabah'
BN mungkin tewas lebih daripada 60 peratus kerusi parlimennya di Sabah dalam pilihan raya umum akan datang, kata seorang penganalisis politik dari negeri itu.

Pensyarah UiTM Sabah, Arnold Puyok berkata BN mungkin tewas di 14 daripada 22 kerusi yang diwakilinya di negeri tersebut.

Pembangkang mungkin berpeluang mudah di kerusi seperti Kota Kinabalu, Sandakan dan Pensiangan, katanya.

"Saya tidak fikir deposit tetap itu akan kekal" katanya lagi yang merujuk kepada gelaran popular untuk Sabah dan Sarawak yang secara tradisinya menjadi kubu kuat BN.

Beliau bercakap dalam majlis perbincangan meja bulat di Kuala Lumpur yang dianjurkan oleh kluster politik, keselamatan dan hubungan antarabangsa Majlis Profesor Negara. ~malaysiakini

Selepas Najib Di Aibkan, Ismail Sabri Arahkan 5 Pengarahnya Bertukar 24 Jam?

Ingat lagi peristiwa Najib dimalukan ketika beliau merasmikan Ekspo dan pameran Hari Koperasi Negara (HKN) ke-11 pada 14 Julai lalu di Stadium Bukit Jalil?

Dalam peristiwa yang benar-benar memalukan Najib itu, ketika beliau memberikan ucapan perasmian hadirin yang diupah untuk meramaikan majlis tersebut telah berpusu-pusu keluar.

Dari komen-komen yang ditinggalkan di ( SINI ) ada yang mengatakan orang ramai yang hadir dibayar RM20, ada yang mengatakan RM30 dan ada juga yang mengatakan dibayar RM60..

Dan Najib sendiri dikatakan terpaksa menangguhkan ucapannya selama kira-kira dua minit untuk meminta hadirin diam mendengar ucapannya.. malangnya tak ada siapa yang peduli..

Sila lihat video ketika kejadian di ( SINI )

Berikutan sambutan yang memalukan buat Najib yang sering digambarkan disambut meriah dalam berbagai majlis oleh Media tunggangan UMNO itu..Menteri Perdagangan Dalam Negeri terpaksa memohon maaf kepada Najib.

Beliau dikatakan terpaksa memohon maaf kepada Perdana Menteri dalam mesyuarat Kabinet minggu lepas.

Bagi meutup kelemahan dirinya sendiri, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Ismail Sabri juga dilaporkan telah mengkambing hitamkan lima Pengarah Pembangunan Koperasi dan Hal Ehwal Pengguna.

Sehingga kini, sudah empat pengarah Jabatan Pembangunan Negeri telah diarahkan bertukar 24 jam pada 16 Julai lalu manakala seorang Pengarah Bahagian di ibu pejabat juga ditukar.

Yang melaporkan perkara ini ialah Rocky Bru.. baca di bawah..
24-hour transfer for four state directors.

I've been told that: "Thus far, 5 Directors of the  have been transferred within 24 hours on 16 July 2012 and several more will be following suit as a result of the current investigation set up by the Controlling Officer (the Ministry's secretary-general).


The The Cooperative Commission's State Directors affected in the 24-hour transfer orders are from Kedah, Pahang, Terengganu and Negeri Sembilan while one Director of a Division from the HQ has also been moved out.


Altogether, 5 Directors have been transferred within 24 hours without the opportunity to make a presentation of their innocence.


It is also believed that the Executive Chairman and the Deputy Executive Chairman were also recommended to be terminated of their appointment with immediate effect or reduction of salary (potong gaji) upon the finalisation of the current investigation by the Ministry's Special task Force." - ( Rocky Bru ) 

Ha..ha..ha.. kesian kat depa.. tak apalah anggaplah itu sebagai penghargaan dari Kerajaan UMNO/BN buat anda semua kerana telah menunjukkan sokongan yang tidak berbelah bagi buat Najib.. ~anaksungaiderhaka


* Untuk rekod.. Rocky Bru adalah blog mesra BN

Tiba-tiba 'pelacur' berkeliaran dalam kawasan masjid



6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Orang ramai yang mahu menunaikan solat Tarawikh di Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah I dekat sini malam tadi gempar dengan kelibat seorang wanita seksi dan mengiurkan yang cuba mengganggu jemaah yang mahu masuk ke masjid berkenaan. Tidak diketahui dari mana wanita terbabit, namun apa yang berlaku ini sungguh memalukan.

Sebelum ini masjid negeri digemparkan dengan kelibat "babi hutan" yang masuk ke kawasan terbabit, terbaru menjelang Sukan Malaysia (SUKMA XV) Pahang baru-baru ini. Namun, kejadian yang berlaku malam tadi sungguh memalukan dan tidak wajar sebenarnya. Seorang mangsa yang menghubungi kami semalam berkata,

beliau terkejut dan tergaman apabila seorang wanita seksi dengan pakaian yang mengiurkan menegur beliau di kawasan masjid berkenaan. "Saya datang dari luar Kuantan kerana mempunyai tugasan di sini.

Saya sudah solat jamak Isyak semasa dalam perjalanan dan kemudian menginap di hotel Shahzan Inn yang berdekatan dengan masjid berkenaan. Sekitar lebih kurang jam 9.o0 malam saya telah bergegas ke masjid untuk menunaikan solat sunat Tarawikh. Saya tergamam dan terkejut apabila didatangi wanita (berbangsa Cina) itu dan kemudian dia menegur saya ....

Asslammualaikum Ustaz, Do you want have some fun !!... katanya. Saya mengucap panjang sebelum bergegas masuk ke dalam masjid", kata saksi terbabit. Apa yang berlaku ini kemungkinan tidak disedari oleh Ahli Jawatankuasa Masjid sebenarnya. Namun, pihak pengawal yang ditugaskan menjaga keselamatan di masjid berkenaan seharusnya memantau pergerakan orang ramai yang lalu lalang di situ. Tambahan pula kejadian berlaku di bulan Ramadhan Al-Mubarak ini.

Keselamatan di Masjid Negeri pada sebelah malam kini diragui sebenarnya

[Persoalannya yang timbul, siapakah wanita terbabit dan kenapa dia bebas menganggu jemaah masjid?. Malah, perkataan yang diluahkan itu saling tak tumpah sama seperti perkataan yang diucapkan oleh "pelacur" sebenarnya. Jika benar dia pelacur, kenapa di boleh terlepas?. Apakah ia ada kaitan dengan pendedahan awal PDO bahawa penguatkuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) pada bulan Ramadhan ini agak longgar dari hari biasa sebelum ini.

Amat malang sekali bila adengan ini berlaku kepada orang luar yang berkunjung ke masjid terbabit. Ada maklumat mengatakan wanita itu "tidak betul" atau "gila". Tapi yang menghairankan, kenapa wanita berbangsa Cina itu boleh memberi salam sedemikian rupa?. Inilah yang memusykilkan sekarang, Justertu, pihak berkuasa dan masjid sendiri diminta memantau perkara ini dan mengambil tindakan segera demi imej agama Islam. Kita tidak mahu orang ramai menuduh pelacur pun boleh berkeliaran dan cari makan di dalam kawasan masjid di negeri Pahang ini.

Saluran TV guna pekerja wanita berpurdah



6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KAHERAH - Mesir mempunyai satu-satunya saluran televisyen yang menggunakan pengacara, pemberita dan jurukamera yang memakai purdah. Saluran televisyen itu, Maria TV turut dikendalikan oleh wanita Muslim.

SEORANG jurukamera saluran Maria TV.

Ia dilancarkan pada Sabtu lalu dan diilhamkan pengarah televisyen itu, Ahmed Abdallah. Antara program yang disiarkan adalah tentang kecantikan, perubatan dan perkahwinan. Saluran itu disiarkan enam jam seminggu. - AP

Iktibar Ramadhan



6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

شَہۡرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِىٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلۡقُرۡءَانُ هُدً۬ى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَـٰتٍ۬ مِّنَ ٱلۡهُدَىٰ وَٱلۡفُرۡقَانِ‌ۚ فَمَن شَہِدَ مِنكُمُ ٱلشَّہۡرَ فَلۡيَصُمۡهُ‌ۖ وَمَن ڪَانَ مَرِيضًا أَوۡ عَلَىٰ سَفَرٍ۬ فَعِدَّةٌ۬ مِّنۡ أَيَّامٍ أُخَرَ‌ۗ يُرِيدُ ٱللَّهُ بِڪُمُ ٱلۡيُسۡرَ وَلَا يُرِيدُ بِڪُمُ ٱلۡعُسۡرَ وَلِتُڪۡمِلُواْ ٱلۡعِدَّةَ وَلِتُڪَبِّرُواْ ٱللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَٮٰكُمۡ وَلَعَلَّڪُمۡ تَشۡكُرُونَ

Maksud: Bulan Ramadan yang diturunkan padanya Al-Quran, menjadi petunjuk bagi manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa ; (Al-Baqarah :185)

Petikan ayat ini bukan sahaja menegaskan wajib berpuasa dibulan Ramadan. Bulan yang mulia ini juga dipilih masa yang paling munasabah diturunkan Al Quran kitab petunjuk, keterangan-keterangan dan penjelasan kepada petunjuk, serta menegaskan pemisah yang mebezakan diantara dua perkara yang bertentangan. Ia bagi menentukan benar dan salah, adil dan zalim, petunjuk dan kesesatan daripada Allah Pencipta Alam Yang Maha Mengetahui segala-galanya dan bersifat dengan segala sifat kepujian.

Ibadat puasa bukan hanya sekadar ibadat yang terlalu besar pahalanya, tidak saperti ibadat lain yang dinyatakan pahala sekurang-kurangnya sepuluh kali ganda sehingga tujuh ratus kali ganda. Allah menyimpan puasa itu disisinya dan berjanji untuk diserahkan pada hari qiamat kelak. Ibadat puasa juga adalah tarbiyah diri dengan sifat ikhlas dan kemuncaknya membuahkan taqwa yang menentukan nilai harga diri manusia disisi Allah. Menjelaskan bahawa martabat manusia bukannya keturunan, bangsa, pangkat, ilmu, harta dan warna kulit.

Apabila berpuasa dengan ikhlas bermakna kesediaan patuh kepada Allah di atas sifat hamba, sehingga meninggalkan makan minum dan kepuasan hawa nafsu walaupun dihalalkan dimasa yang lain. Walaupun semua perkara yang membatalkan puasa itu adalah rukun hidup manusia secara tabie'nya. Kepatuhan menunaikan perintah itu secara memperhambakan diri kepada Allah, yang berbeza dengan patuh kepada sesama makhluk saperti ibubapa, ketua, raja dan pemimpin. Menunjukkan bahawa ketaatan kepada Allah adalah mutlak. Adapun ketaatan kepada sesama makhluk pula bersyarat selagi tidak berlawanan dengan perintah Allah. Ia menunjukkan bahawa hubungan hamba dengan Allah adalah Maha tinggi, berbeza dengan hubungan rakyat dengan raja dan pemimpin, hubungan pekerja dengan majikan, hubungan anak dengan ibu bapa.

Adalah menjadi hikmat paling besar Allah memilih bulan ramadan, bahawa Al Quran diturunkan seluruhnya ditempat mulia yang ditentukannya. Ada kalangan para ulama yang menamakannya dengan Bait Al Izzah dan ada yang menamakanya dengan Mawaqei’ Al Nujum. Kemudian Al Quran diturunkan melalui wahyu oleh Malaikat Jibril A.S secara berperingkat mengikut sebab dan keperluan yang diatur supaya mendidik generasi awal yang menerimanya dengan cara paling berkesan. Ini kerana mereka menjadi contoh kepada seluruh manusia.

Al Quran adalah kalam Allah. Sifatnya yang wajib dinyatakan ke dalam bahasa Arab, bahasa pilihan Allah di dunia dan pada hari Qiamat. Al Quran juga adalah petunjuk daripada Allah kepada manusia dalam semua perkara yang berkait dengan kejadian mereka dan peranan mereka di alam dunia dengan cara yang betul. Allah memilih manusia berperanan dibumi kerana sifat kejadian mereka dan menguji kesetiaan mereka kepada Allah dengan kemampuan jasad, roh dan akal. Dengan kemampuan ini manusia mampu beribadat dibumi dan memakmurkan segala yang lain dengan petunjuk Allah dan kemampuan akal dan ilmu yang ada kepada mereka.

Ada kalangan manusia yang menerima perintah Allah itu dengan Islam (menyerah diri) dan Iman (percaya). Namun ramai kalangan manusia yang tidak bersyukur, lalu menjadi kufur dan sombong menolak petunjuk Allah dengan mencipta cara yang merosakkan diri manusia dan alam kelilingnya. Maka berlakulah perlawanan sengit dalam kalangan manusia itu. Rasulullah S.A.W. terpaksa berdepan dengan pertembungan yang membawa kepada perpecahan yang wajib berlaku, bermula daripada perbalahan sehingga terpaksa berperang kerana adanya kalangan manusia yang melampau. Maka menjadi ujian diantara hubungan dengan Allah yang lebih diutamakan atau hubungan dengan manusia yang wajib dijaga dengan semangat kekeluargaan dan persaudaraan.

Bulan ramadhan dipilih berlakunya peristiwa Badar dan Fathu Makkah. Rasulullah S.A.W. dituduh menjadi sebab perpecahan dalam satu bangsa dan satu keluarga kerana tidak bersedia menerima tawaran menjadi Raja Makkah atau pemimpin bersama harta kekayaan dengan syarat yang ditetapkan supaya meninggalkan Islam, sama ada semua atau sebahagian. Puncanya para pemimpin Makkah tetap mempertahankan sistem jahiliyah dan menolak petunjuk Allah yang diamanahkan kepada Rasulullah S.A.W. menyampaikannya supaya dilaksanakan kepada seluruh manusia di seluruh dunia sehingga hari qiamat.

Allah mewajibkan kepada Rasulullah S.A.W. mencari tempat hijrah. Akhirnya berjumpa Madinah dan berbagai kaumnya yang bersedia menerima Islam sehingga ditegakkan negaranya. Maka Islam yang adil kepada seluruh manusia masyarakat majmuk dapat ditunjukkan secara nyata dan terbuka. Tiba-tiba para pemimpin Makkah berketuakan Abu Jahal membawa bala tentera menyerang Rasulullah dan para sahabatnya, kerana Islam yang diamalkan itu mendedahkan kejahatan dan kesesatan penentangnya. Kedua-dua belah pihak bertempur di tempat bernama Badar dan berlaku dibulan ramadhan.

Abu Jahal berdoa kepada Allah supaya membinasakan Muhamad yang dituduh membawa ajaran sesat dan memecahbelahkan keluarga dan bangsa. Rasulullah S.A.W. juga berdoa dengan munajat memohon pertolongan supaya Islam dan penganutnya diselamatkan. Kedua-dua belah pihak mengaku benar dan berdoa.

Akhirnya Allah mengurniakan kemenangan kepada Rasulullah S.A.W. dan para sahabat yang setia dalam keadaan terlalu kecil jumlahnya dan tidak mencukupi kelengkapan peperangannya. Bala tentera Musyrikin Makkah dikalahkan. Abu Jahal pemimpin utama dan ramai kalangan para pemimpin dibunuh dan ramai yang ditawan dengan hina walaupun jumlahnya berlipat kali ganda dan lengkap bersenjata.

Allah menamakan hari Badar dengan Hari Furqan (pemisahan diantara dua pihak), daripada satu bangsa dan satu keluarga. Menjadi peristiwa yang menguji diantara perasaan beriman dan cintakan Allah bertembung dengan perasaan kasihkan keluarga dan bangsa. Maka Allah menentukan supaya hubungan dengan Allah mengatasi hubungan dengan sesama manusia. Walaupun kalangan paling hampir hubungan kekeluargaannya. Allah memberi sanjungan paling tinggi kepada mereka yang berjaya dalam ujian perasaan dan peperangan dalam peristiwa Badar dengan firmannya :

يا أهل بدر اعملوا ما شئتم , قد غفرت لكم .

(wahai Ahli Badar! Lakukanlah apa sahaja yang kamu mahu, kerana aku telah mengampunkan kamu).

Di bulan ramadhan juga berlakunya Fathu Makkah (Makkah di bebaskan). Apabila negaranya yang dipimpin oleh Abu Sufian (bapa mertua Rasulullah S.A.W.) yang dilantik selepas terbunuhnya Abu Jahal dalam peperangan Badar. Apabila pengikut Abu Sufian mencabuli perjanjian damai (Hudaibiyah) dan apabila qabilah yang bernaung di bawah kerajaan Islam diserang oleh kabilah yang berpihak kepada Makkah. Maka Rasulullah S.A.W. menggerakkan bala tentera Islam menyerang Makkah (tanah airnya sendiri) yang dikuasai oleh keluarga dan bangsanya sendiri, bukannya bangsa asing atau makhluk asing. Akhirnya Abu Sufian dan pengikutnya menyerah kepada Islam dan masuk Islam. Rasulullah S.A.W. mengisytiharkan pengampunan umum yang tidak diduga oleh mereka yang pernah berlaku zalim terhadap Rasulullah S.A.W. dan para sahabatnya, menyebabkan hati mereka terbuka beramai ramai menerima Islam dengan redha tanpa paksaan.

Semua perkara tersebut adalah hikmat ramadhan yang tinggi nilainya kepada seluruh alam, khususnya kepada umat Islam. Hidayahnya! Bahawa Islam yang menyelamatkan diri, keluarga, bangsa dan tanahair. Maka Islam hendaklah diutamakan dengan melaksanakan rukun puasa sehingga membuahkan taqwa dan menegakkan Islam diutamakan, perintah Allah didahulukan, sehingga mengatasi kepentingan diri. Begitulah makan minum, hawa nafsu yang dihalalkan diketepikan dahulu, apabila berpuasa kerana Allah dengan ikhlas .

Rabu, 25 Julai 2012

Indonesia Negara Kristian Menjelang 2035?

Tahukah anda, Indonesia merupakan negara Islam terbesar di dunia apabila perangkaan menunjukkan hampir 200 juta penduduk negara itu beragama Islam. Namun, apa yang menyedihkan, dianggarkan lebih dari 2 juta penduduk Indonesia meninggalkan agama Islam setiap tahun. Secara purata, seorang rakyat Indonesia, terutama dari golongan remaja, akan bertukar agama dalam setiap 15 saat. Jika kadar itu terus meningkat, pada tahun 2035 Indonesia diramal akan menjadi sebuah negara dengan Islam sebagai agama minoriti.

Ramai yang memilih untuk keluar Islam kerana merasakan Islam telah meninggalkan mereka jauh dalam kehidupan sebagai seorang penduduk Indonesia yang kontemperori (liberal).

Selain itu, golongan sebegini juga melihat agama Kristian merupakan agama yang memenuhi citarasa diri mereka.

Isu ini semakin meruncing kerana Kristian memberi pelbagai kemudahan serta pilihan hidup yang bebas kepada mereka.

Penggunaan kalimah Allah dan perkataan-perkataan yang mirip dalam ajaran Islam seperti Iman mengelirukan fahaman sesetengah masyarakat Islam di Indonesia sehingga membawa mereka terkeluar dari ajaran Islam.

Segelintir generasi muda di Indonesia belum lagi mengenali keindahan serta intipati Islam sebenar yang menguatkan serta menyatukan umat Islam seluruh dunia.

Atas kebimbangan terhadap gejala murtad di negara itu, Mercy Mission Indonesia melancarkan kempen ‘Save Maryam’.

Jika dirujuk kepada laman web Mercy Mission, mereka merupakan sebuah badan amal yang telah banyak bergiat aktif dalam membantu pelbagai golongan dengan pelbagai cara.

Kempen ‘Save Maryam’ sebenarnya mewakili suara setiap Muslim generasi muda di Indonesia yang sedang bergelut dengan tekanan hidup kontemperori.

Kempen itu antaranya menjelaskan permasalah masyarakat Islam di Indonesia ialah Islam dipegang oleh mereka hanyalah pada nama dan mereka mendapati Kristian adalah jalan terbaik bagi kehidupan moden mereka.

Satu-satunya saluran mereka mendapat maklumat mengenai Islam adalah melalui khutbah Jumaat, namun proses itu terganggu apabila pihak mubaliqh Kristian juga mengubah hari ibadat mereka daripada Ahad (seperti kelaziman dalam agama itu) kepada hari Jumaat.

Melalui kempen Save Maryam, antara usaha yang dilihat sesuai untuk membantu golongan muslim muda di Indonesia adalah dengan menubuhkan sebuah stesen televisyen Islam yang memenuhi kehendak generasi muda, yang akan menyampaikan maklumat serta ilmu berkenaan Islam kepada semua penonton sasaran.

Selain itu, badan amal merancang untuk menubuhkan Talian Bantuan Komuniti yang akan membantu semua Muslim yang memerlukan bantuan terutama generasi muda.

Badan amal itu juga turut merangka penubuhan mikro-kredit berteraskan Islam yang pertama di Indonesia bagi membantu golongan sasaran yang mengalami krisis makanan.

Dalam usaha mereka merangka strategi sebegini, ada juga khabar angin menerusi laman sosial yang mengatakan kempen itu merupakan satu propaganda.

Namun, apabila penulis meniliti laman web penganjur kempen, jelas menunjukkan yang badan amal Mission Mercy telah melakukan pelbagai program serta kempen amal sebelum ini.

Jika anda ingin mendapatkan info yang lebih lanjut serta ingin menjayakan kempen itu, sila layari http://savemaryam.com/ dan http://www.mercymissionworld.org/ atau Twitter https://twitter.com/savemaryam dan Facebook http://www.facebook.com/whoismaryam

Layari dan share klip video penerangan di bawah yang menceritakan mengenai masalah murtad di kalangan remaja Indonesia.

KITA BOLEH MEMBANTU….INI BUKAN SOAL NEGARA MANA…INI SOAL AKIDAH KITA DAN SAUDARA SEAGAMA KITA.