PARTI ISLAM SEMALAYSIA

PARTI ISLAM SEMALAYSIA
PAS KAWASAN LENGGONG

Selasa, 1 Februari 2011

Israel dalang Hosni bendung ratusan ribu penunjuk perasaan di Mesir28 Safar 1432H [MOD]
Sebahagian foto terkini yang diterbitkan oleh Washington Post pagi ini. Suasana di Iskandariah dan Cairo semakin tegang dan kacau bilau. Dilaporkan Israel bekal senjata untuk halang penunjuk perasaan kepada kerajaan Hosni Mubarak.


KAHERAH: Israel dilapor menghantar senjata untuk menyuraikan tunjuk perasaan untuk digunakan oleh Presiden Mesir, Hosni Mubarak, terhadap beribu-ribu penunjuk perasaan yang menentang pemerintahan 30 tahunnya.

Menurut Rangkaian Hak Asasi dan Pembangunan Antarabangsa, pesawat Israel mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Mina Sabtu lalu dengan membawa kelengkapan itu. Ia melaporkan, pasukan keselamatan Mesir menerima kargo di atas pesawat Israel, termasuk gas untuk menyuraikan penunjuk perasaan yang dilarang oleh pertubuhan antarabangsa.

Sementara itu, parti pembangkang utama Mesir, Ikhwanul Muslimin semalam bersetuju untuk menyokong pemimpin pembangkang liberal, Mohamed ElBaradei sebagai jurucakap utama kumpulan pembangkang dalam rundingan reformasi.

Ikhwan mengumumkan keputusannya semalam ketika perarakan bantahan ‘sejuta orang’ berterusan di Kaherah. Mohamed, 68, adalah bekas Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa - AP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan