PARTI ISLAM SEMALAYSIA

PARTI ISLAM SEMALAYSIA
PAS KAWASAN LENGGONG

Rabu, 25 Julai 2012

Tamparan Buat Umno.. Majoriti Rakyat Selangor Sokong Referendum Isu Air

SHAH ALAM - Rata-rata keputusan Kerajaan Negeri Selangor yang mahu mengadakan referendum untuk mencari penyelesaian berhubung isu pengambilalihan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) mendapat sokongan banyak pihak.Bancian atas talian kendalian Sinar Harian Online menunjukkan 85 peratus menyokong pendekatan referendum.Bancian itu dibuka kepada pengunjung portal Sinar Harian Online lewat malam tadi susulan kenyataan Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Negeri, Dr Xavier Jayakumar, yang antara lain berkata, pihaknya kesal apabila Kerajaan Pusat lebih optimistik menyerahkan pengurusan kepada Syabas daripada memberinya kepada Kerajaan Negeri Selangor.

"Kerajaan Negeri Selangor bersedia untuk mengadakan referendum rakyat, di mana rakyat boleh mengundi dan memberi pendapat sama ada menerima atau tidak usaha Kerajaan Negeri untuk mengambil alih Syabas,” katanya.Daripada 558 yang menyertai bancian itu setakat 11 pagi tadi, 85 peratus mengalu-alukan langkah Kerajaan Negeri Selangor menimbang mahu mengadakan referendum berhubung isu air-Syabas.

Baki 15 peratus tidak setuju.Bagaimanapun tidak pasti berapa ramai daripada peserta bancian itu adalah kalangan warga Selangor dan Wilayah Persekutuan.Rata-rata pandangan menerusi teks dan bertulis, yang diberikan oleh pembaca berita berkenaan juga menyokong usaha itu. Malah ada yang juga mengkritik pertimbangan Kerajaan Negeri itu.Beberapa pembaca mengambil pendirian berkecuali.

Berikut adalah sebahagian daripada pandangan yang dipetik dari portal ini setakat pagi tadi:

Orangsama Ben Laden: "Sokong Kerajaan Negeri Selangor. MB Selangor buat yang terbaik untuk rakyatnya bukan seperti mantan MB dulu yang hanya tau beri hadiah penyapu kepada pegawainya dan akhirnya dia sendiri disapu keluar dari pejabatnya.

"DzulSharif Dzul: "Satu langkah proaktif kerajaan PR Selangor... teruskan dengan referendum, biar rakyat Selangor menentukan hak mereka dari terus dibaham lintah-lintah darat.

"Mohamad Ramlan, "Nak ambil alih tak kasi pulak. Apa niat sebenar kerajaan pusat ini. Adakah sengaja untuk menyulitkan keadaan seperti apa yang Israel yang sengaja lakukan terhadap rakyat palestin.

"Shibima Mohdrm:  "Pihak kerajaan negeri telah memohon peruntukan sebanyak RM225 juta daripada Kementerian Kewangan untuk melengkapkan Projek Mitigasi melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) tapi masih dalam menunggu kelulusan. Cukai-cukai rakyat negeri Selangor kerajaan pusat dah kutip, kerajaan negeri nak peruntukan tunggu dulu Najib nak kena semek buku kira-kira dulu.

"Taib Bin Nasirudin: "Baik suruh MB Khalid buktikan kemampuan dia seperti menjaga kebersihan (sampah) barulah mungkin cakap dia itu boleh pakai sikit.

"Mustafa Bakri: "Aku dah letih, lantak ko lah.. at Mano ajolah."Faiz Voo Fasirul: "Aahhahhahahah (Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri) Muhyiddin (Yassin) ingat Selangor itu Umno yang berkuasa... jom kita tengok kehebatan MB Khalid.

"Fallguy Syarrom: "MB Khalid lebih handal (business minded) dari Muhyiddin.. go Khalid go...

"Muhammad Noor Zamani: "Isu air selangor akan menjadi pukulan maut buat Umno BN. Selamat tinggal Umno BN PRU13.

"Nasir Adnan: "Elok Selangor ambil pentadbiran air... BN dah 54 tahun ta lah selesai hal air.

"Shamsul My: "Inilah bola tanggung yang diharap oleh Umno untuk menghentam kerajaan negeri... akhirnya rakyat tahu niat busuk Umno.

"Sukri Mustapha: "Sebab Muhyiddin, cita cita Pok Jib tawan Selangor akan gagal, Muhyiddin selalu bagi Pok Jib susah lepas satu, satu, Langat Dua, tidak akan settle sebelum PRU13, nampak gaya Pok Jib kena ganti Muhyiddin dengan Hishammuddin.

"DzulSharif Dzul: "Nampak gayanya makin susahlah Najib nak rampas Selangor... putih mata la Najib...dan kedudukan PR makin mantap..lambat lagilah PRU13.

"Ustazah Lgbt: "... Xavier turut menegaskan, krisis kekurangan air untuk Selangor sebenarnya tidak berlaku seperti didakwa Syabas dan Kerajaan Pusat yang hanya bertindak menakutkan rakyat. Pihak kerajaan negeri telah memohon peruntukan sebanyak RM225 juta daripada Kementerian Kewangan untuk melengkapkan Projek Mitigasi melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) tapi masih dalam menunggu kelulusan. Maknanya air kat Selangor memang kurang... bulat-bulat kena tipu...

"Mandarin Lagend: "Aku rakyat Malaysia, tidak duduk Selangor. Aku nak yang terbaik. Aku berdiri tengah-tengah sekarang ini. dengar dua-dua pihak.

"Yusmelaka Pikear: "Air anugerah Tuhan dan Malaysia bershukur kerana negara ini lengkap dengan dengan anugerah hasil bumi. Perlukah air dipolitikkan. Dan, ada pihak yang menjadi kaya raya semata-mata jadi Pengerusi dan CEO. Kita minta Majlis Fatwa membuat kenyataan berkenaan perniagaan air ini. Apa kata Selangor tak perlu membekalkan air pada wilayah, wilayah sepatutnya menyediakan sumbernya sendiri...

"Mohamed Dzariff Ziyad Wazilah: "Kerajaan Selangor ini memag main politik, pura-pura minta dari Kerajaan Pusat konon, bukankah jelas Kerajaan Pusat tak akan bagi kebenaran? Ni main wayang apa pulak ni? Saja konon nak bagi nampak yang, Kerajaan Selangor konon mengambil usaha, lepas itu ditolak Kerajaan Pusat. Saya PR lebih bijak dari itu.

"Farhan Azlan: "Kalau kerajaan negeri Selangor tiada kemhiran.... tak perlulah ambil risiko... lihat sahajalah Alam Flora yang telah diambil alih... lebih banyak masalah yang wujud... dari menyelesaikan masalah yang timbul... jangan ikut rasa hati...

"Saleh Abim: "Kerajaan Pusat kena ambil ali jangan sampai jadi cerita sampah. Dah busuk gila baru nak selesai itu pun beli lori juta-juta.

"Aqyun Firdani: "Rakyat Selangor melihat ini adalah isu yang sepatutnya tidak diambil oleh sesiapa termasuklah Kerajaan Pusat Sebagai isu politik atau dipolitikkan. Kepentingan rakyat Selangor yang ditumpang oleh Wilayah Persekutuan dan Putrajaya. Walaupun Selangor ditakbir oleh Kerajaan Pakatan Rakyat, tetapi mereka juga ada kewajipan terhadap rakyat Wilayah Persekutuan dan Putrajaya. Seharusnya Kerajaan Persekutuan memandang ini sebagai isu segera yang perlu disegerakan. Kelemahan Syabas mengeluarkan produknya iaitu air bersih mestilah mendapat perhatian serius dari Kerajaan Selangor dan Pusat. Melaksanakan amanah rakyat untuk kedua-dua kerajaan sewajibnya mendahului kepentingan rakyat.Saya senaraikan beberapa faktor kegagalan Syabas dan Kerajaan Pusat menangani isu ini.

"Zamri Ahmad:  "Bila air dah kering.....nanti barulah kata betullah apa Umno cakap dulu.... macam Felda di bursa saham... bila bawa keuntungan...betullah apa Umno cakap... pembinaan UiTM... baru sekarang semua dah kata rugi... sebelum ni benar-benar tolak tak mau bina kat selangor lagi....tapi akhirnya betullah kata Umno,....dulu nak tubuh Petronas...biasalah pembangkang dengan buat demo kata membazirlah dan siap demo lagi, tapi sekarang akhirnya betullah apa Umno kata, sekarang pembangkang pula menyibuk dengan Petronas, Dulu nak bina bina Putrajaya... puak pembangkang nilah buat demo dan kata membazir... sekarang betullah kata Umno... macam-macam lagilah... sekarang ini air di Selangor.

"Aqyun Firdani: "Saya dan rakyat Selangor menyokong referendum ini jika Kerajaan Pusat gagal memberi kerjasama, Syabas akan menghadapi masalah menabur pasir di periuk nasi sendiri. Ingatlah Rakyat Selangor semakin bijak menilai yang mana intan atau kaca. Ini adalah hidup mati kami. Kerajaan Pusat dan Syabas jangan buat seperti mainan catur!!!! 'Check met' hanya ada pada kami rakyat Selangor.

"Mohd Amran Che Abdullah: "Penstrukturan semula industri air di negeri itu harus disegerakan memandangkan Syabas gagal memberi perkhidmatan terbaik kepada pengguna." ~sinarharian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan