PARTI ISLAM SEMALAYSIA

PARTI ISLAM SEMALAYSIA
PAS KAWASAN LENGGONG

Sabtu, 30 Jun 2012

Sinar Harian Perli Rosmah Dan Najib


Akhbar Sinar Harian pula hari ini di lihat mengeluarkan berita yang terang-terang perli Rosmah Mansor. Mungkin Rosmah yang tak sedar diri untuk menyuruh memanggil dirinya first lady sedangkan beliau hanya isteri PM. 

Berbanding pula dengan isteri Presiden Mesir, Naglaa Ali Mahmoud yang hanya digelar Ummu Ahmed.


Isteri Mursi enggan dipanggil wanita pertama

KAHERAH - Isteri Presiden Mesir, Naglaa Ali Mahmoud enggan digelar 'wanita pertama Mesir' sebaliknya lebih selesa dipanggil Ummu Ahmed bermaksud ibu kepada Ahmed iaitu anak lelaki sulung pasangan itu.

Wujud perbezaan di antara Naglaa dan isteri bekas presiden terdahulu, Suzanne Mubarak yang disifatkan sebagai elegan, berpendidikan tinggi dan dari keluarga Britain tetapi dikritik kerana memiliki sifat pentingkan diri, melampau dan suka menguasai  orang lain.Sebaliknya, Naglaa adalah wanita Islam konservatif yang memakai hijab dan tidak pernah menjejakkan kaki ke universiti ataupun kolej. 

Pengkritik menyifatkan gayanya sebagai lambang kepada kestabilan pimpinan Islam konservatif di  Mesir.Manakala penyokong suaminya berkata, tingkah laku sederhana dan latar belakang wanita itu membangkitkan semangat revolusi dalam demokrasi dan disenangi rakyat."Saya hanya mahu dipanggil isteri presiden. Siapa kata isteri presiden adalah 'wanita pertama?'," katanya. ~sinarharian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan